top of page

Introductie Conflict Management

Een vogelvlucht en een paar handvaten

Conflict Management is de kunst om conflicten beheersbaar te krijgen en vervolgens op te lossen. Conflictmanagement is anders dan Mediation. Mediation richt zich op de bemiddeling tussen tegengestelde partijen en standpunten, terwijl conflictmanagement zich richt op het oplossen van die tegenstellingen. Resultaatgericht dus.

 

In de introductietraining krijgt u inzicht in de (psychologische) oorzaak van conflicten, hoe ze ontstaan en waarom conflicten zo onoplosbaar lijken. Lijken, want meestal heeft het conflict een diepere oorzaak waarvoor eerst oplossing nodig is. Soms is die persoonlijk maar vaak ook niet. Mensen drukken nu eenmaal - per ongeluk of expres - op de 'knoppen' van anderen, waardoor er een conflict dynamiek ontstaat. Het onderwerp van conflict is dan ook vaak eerder de aanleiding dan de oorzaak.

 

De oplossing ligt daarom ook meestal binnen handbereik, alleen is het de kunst die te vinden. Als conflictmanager gaat u op zoek naar de ruimte waar partijen geen probleem met elkaar hebben. Waar niet op elkaars 'knoppen' wordt gedrukt. Daar ligt de win-win en ook de start van de ‘onderhandeling’ om elkaar tegemoet te komen.

 

In de introductietraining geven wij u een aantal hulpmiddelen en gereedschap om conflicten te signaleren, analyseren en aan te pakken. Daarvoor nemen wij u mee in een aantal praktijkvoorbeelden.

De training duurt een halve dag.

Afsluitend geven wij u een doorkijk naar de trainingscyclus waarmee u gecertificeerd conflictmanager kan worden.

bottom of page